MATKAD

MATKAMINE

I Matkamisvõimalused Vaskna turismitalu ümber.
 

Vaskna turismitalust matk Suurele Munamäele ja tagasi. Kokku 2-3km, märgistatud valge ja punaste ringidega. Soovi korral võimalus külastada suure Munamäe vaatetorni. Piletid 4€/in liftiga ja 2,5€/in jalgsi. Tornis avatud ka kohvik.
Matkata mööda Vaskna kallasrada Trolla külla ja soovi korral külastada Jõeniidu turismitalu, kus kasvatatakse kitsi ja tehakse head kitsejuustu. (turismitalu saab külastada ainult eelneval ettetellimisel).
Külastuse maksumus 1€/in ilma matkajuhita või 2€/in koos matkajuhiga. Matk ~3km ja kestab 1,5-2 tundi.
Matkata mööda Vaskna kallasrada Trolla külla ja sealt mööda autoteed pidi Hartsmäe ökotallu. Talul on pikaajaline kogemus maheviljelemise alal. Talus kasvatatakse ise rukist ja tehakse vanaaja moodi koduleiba. Talus kasvavad ka omapärased metsseaga ristatud kodusead, põrsad on nii triibulised kui laigulised. Hartsmäe ökotalu saab külastada ainult eelneval ettetellimisel ) Külastuse maksumus 1€/in ilma matkajuhita või 2€/in koos matkajuhiga. Matka pikkus 5km ja matka kestus ~2,5-3tundi.
Soovi korral võimalus külastada mõlemaid talusid. Matka pikkus 5km ja kestus 3,5 tundi. Ainult ettetellimisel ja maksumus 2€/in ilma matkajuhita ja 4€/in koos matkajuhiga  .
Ümber Vaskna järve matkamine. Matkata mööda kallasrada Trolla külla ja sealt autoteid  mööda paremale ümber Vaskna järve kuni Plaksi külani ja sealt pööre paremale Vaskna turismitallu.Sobib kepikõnniks. Matka pikkus ~5km.

 
II Matkamisvõimalused ümbruskonnas.
 

Vällamäe matkarada. Asub Vaskna turismitalust 5km kaugusel Võru suunas paremal pool teed. Väljas matkaraja sildid. Sinna võib minna nii jalgsi matkates kui ka autoga, auto saab jätta Vällamäe parklasse.

a.Vällamäel saab matkata omapäi.
b.Saab matkata koos Vaskna talu peremehe Ahtiga Vaskna talust alates. Matk ~10km pikk ja sisaldab väikese puhkepausi koos joogi ja näksiga.Hind 2€/in
c.Matkata koos OÜ Mooska retkejuhi Eda Veerojaga. Rohkem infot www.mooska.ee
 
Vällamäe matkarada on 2,2 km pikk aga annab hea füüsilise koormuse. Siin käivad iga suvi imiteerimistrenni tegemas suusatajad. Rajal on 13 infotahvlit ja kõrgeim tipp on 304 m üle merepinna. Suhteliselt kõrguselt on Vällamägi Eesti kõrgeim.
Vällamäel on RMK ehitatud armas matkaonn ja saun ning lõkkeplats.
Vällamäe kohta on ka palju legende ja rahvauskumusi. Näiteks Vällamäe tossab sellepärast,et tal on maaalune ühendus Läänemerega. Eks sealt seda savvu aja, kos siis muialt, ütlevad vanemad kohalikud inimesed.
Samuti on Vällamäel Eesti kõige sügavam soo , kuigi ta on pisike on ta sügav ja soo peale katsetama pole mõtet minna. Kunagi olevat sinna isegi üks lehm ära eksinud. Üldse on Vällamägi üks müstiline paik ja Vällamäe Vanake juba valvab,et seal kõik rahulik ja loodusele hea oleks. Sellest annab tunnistust ka see,et 90 aastatel siia suusahüppetorn taheti ehitada aga siiani see valmis ei ole ja eestkõneleja juba mulla all on. Mõned kohad lihtsalt on pühad paigad ja Vällamägi seda on.
Rohkem infot Vällamä kohta nii eesti inglise kui saksa keeles www.lk.ee  õppe ja matkaradade alt
 
III Huvitavad matkarajad Võrumaal
 
1Luhasoo õpperada
2 Pähni looduskaitseala õpperada
Rohkem  infot kõigi Võru ja Põlvamaa matkaradade kohta
www.lk.ee 
www.vorumaa24.ee 
 
IV Rattaretked
 
Vaskna turismitalus saavad majutujad rentida 4 ratast
1 tund 3,5€ 1ratas
Terve päev 10€ 1ratas
Rattaga on võimalus sõita
1 Rõugesse 11km, kokku 22km
2Tsiistresse Kärina külla Nopri talupoodi. www.nopri.ee
3 Lätimaale, piirini 19km ,Aluksnesse 50km
 

    
Eesti English Suomi Русский



 
Search*
  
Elitec
- -